5 prijzen voor film The King’s Speech

Zondag 5 december 2010 kreeg THE KING’S SPEECH in Engeland 5 prijzen! Niet alleen werd de film als BESTE film verkozen maar ook de hoofdrol (Colin Firth), beste bijrollen (Helena Bonham Carter & Geoffrey Rush) en scenarist David Seidler vielen in de prijzen. Dat belooft voor de OSCARS…

Ook in België is vzw BEST nu reeds bezig om deze film nog meer te promoten dan wellicht nodig zal zijn…

Alle pers is het er over eens… stotteren wordt pas nu ontdekt als een zeer onderschat probleem. Laten we hopen dat ook de beleidsvoerders en de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten (V.V.L.) inzien dat er werk moet gemaakt worden van het middeleeuws terugbetalingssysteem voor de mens die stottert. Waar de volwassen mens die stottert vroeger 260 therapie-uren kreeg werd dit onder het bewind van Minister Demotte en met goedkeuring van de V.V.L. gereduceerd tot een schamele 96 uurtjes… een echte schande!!! Therapie-aanpak voor volwassen mensen die stotteren verreist meer dan deze 96 uurtjes.

Gert Reunes voorzitter van vzw Best en stottertherapeut is formeel:

Gert: 98 uur therapie is veel te weinig voor deze mensen. Met onze acties stonden we toen helemaal alleen. De Vlaamse Vereniging van Logopedisten (V.v.l.) stak geen vinger uit om deze 260 therapie-uren te beschermen. De gemiddelde duurtijd om een volwassen persoon stottervrij en vrij van zijn stotteren te krijgen vergt ongeveer 300 uur therapie-uren. Wie dat in twijfel trekt weet niet waarover hij spreekt.

Redactie: De V.V.L. had zich gefocust op het elimineren van de leeftijdsgrens voor kleuters die toen op 5 jaar stond.

Gert: Dat is een misvatting van formaat. 5% van de kleuters stotteren en 4 op 5 kleuters groeien daarover heen MET of ZONDER logopedie. Het is een fabeltje dat er nu betere resultaten geboekt worden door vroeger logopedie op te starten… Beter had men meer therapie uren gegeven aan de mens die stottert en er een container systeem van gemaakt waardoor men therapie zou kunnen volgen als de tijd rijp is.

Redactie: Gert is momenteel de enige logopdist in België die zelf zwaar gestotterd heeft en werkt momenteel met 6 logopedisten enkel rond de problematiek stotteren.

Gert: Er bestaan tal van therapieën of alternatieve therapieën die stottervrij spreken beloven in enkele dagen… dat is je reinste oplichterij. Ook zijn er logopedisten die kleuters maar een paar maand behandelen gedurende een half uurtje per week… Dat noem ik gewoon bezigheidstherapie. Er wordt daar enkel gewerkt rond emoties en weerbaarheid en niet rond spraakverbetering. Deze therapeuten zeggen zelfs dat stotteren NIET te behandelen valt en dat men dat moet aanvaarden… Waarom geeft men dan nog logopedie vraag ik mij af. Stottervrij spreken kan geleerd worden maar dan moet men de fluency shaping therapie gebruiken. Jammer genoeg is ons centrum in Gent bijna het enige centrum die met een dergelijke therapie werkt. Gelukkig werken we nu al met 6 mensen rond die therapie-aanpak en dat al meer dan 10 jaar met succes. Momenteel zijn er 3 van onze lotgenoten die ook voor logopedist studeren. Deze mensen weten wat stotteren is en kunnen dan ook beter aanvoelen wat de stotterende mens meemaakte.

Vaak krijgen logopedisten een post-opleiding voor stotteren. Wat ik hier vooral hekel is de kortzichtigheid die in deze opleiding naar voren wordt geschoven. Het kan toch niet dat één man al jaren logopedistes met één visie aan het opleiden is… Dat is nefast voor de mens die stottert of de kleuters die stotteren. Al deze stotterende mensen komen dan na jaren therapie genoten te hebben op ons centrum terrecht en leren dan pas vlot spreken… Ik hoop dat stottertherapeuten hun oogkleppen afgooien en eens ECHT luisteren naar de mens die stottert. Misschien kan de film THE KING’s SPEECH hier verandering in brengen. ALLEN gaan kijken zou ik zeggen een verplicht nummerjte als je de mens die stottert wilt beter begrijpen.

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2015 realisatie KMOwebdiensten.be