Als spreken moeilijk is (P. Vuylsteke en G. Reunes, 2001)

boekspreken

Klik hieronder om het boek gratis te downloaden:

Download dit boek

Beschrijving: geciteerd uit “Woord Vooraf” door Prof. dr. John Van Borsel (Hoogleraar Universiteit Gent), pg. 2

Stotteren is een spraakprobleem dat al eeuwen gekend is en dat in alle culturen voorkomt. Men schat dat wereldwijd zo’n 60 miljoen mensen stotteren. Ondanks de bekendheid en de omvang van het probleem, is er echter nog altijd geen afdoende middel gevonden om iemand van zijn stotteren te genezen. Stotteren blijft een raadselachtige aandoening en wie er mee te maken krijgt, stuit op talrijke moeilijkheden, vragen en helaas ook dikwijls veel onbegrip.

Als spreken moeilijk is wil een gids zijn voor de stotteraar en zijn omgeving. Het is opgevat als een praktisch boek dat eerst een aantal feiten over stotteren op een rij zet, en dan vooral ingaat op wat de stotteraar zelf kan doen aan zijn probleem en wat familieleden, vrienden en collega’s van een stotteraar kunnen. Bijzonder is dat de auteurs zelf aan de lijve ondervonden hebben wat het is om als stotteraar weg te maken. Daarnaast zijn zij, als psycholoog (Philip Vuylsteke) en als logopedist (Gert Reunes), ook professionele hulpverlenders. Aldus bevinden zij zich in een unieke positie en dit levert zowel doorleefd kritische als soms ook verrassende ideeen op.

Een andere bijzonderheid is dat verschillende bekende Vlamingen en Nederlanders, evenals een aantal meer anonieme stotteraars aan het woord komen met hun stotterverhaal. Het maakt van Als spreken moeiljk is niet alleen een praktische gids, het is ook rijk gestoffeerd met getuigenissen waar lezers zich zeker in zullen herkennen en waardoor ze meteen zullen beseffen dat ze met hun stotterprobleem niet alleen staan.

We twijfelen er niet aan dat dit boek voor veel stotteraars en hun familieleden, vrienden en collega’s inderdaad een uitstekende leidraad zal zijn. Maar ook professionelen zoals logopedisten, stottertherapeuten of psychologen kunnen o.i. van deze gids een en ander opsteken. Samen met de auteurs hopen we dat dit boek mag bijdragen tot het doorbreken van een aantal misvattingen rond stotteren en tot meer begrip voor stotterende mensen.

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015 realisatie KMOwebdiensten.be