Getuigenis congres DALLAS door Martine Devloed

Martine Devloed is binnen vzw Best de verantwoordelijke voor CEL BUITENLAND.

 

Martine De Vloed stond mee aan de bakermat van de oprichting van vzw BeSt in 1995.  Zij bezocht reeds diverse stottercongressen en was deze zomer aanwezig op het jaarlijks congres van de Amerikaanse Stottervereniging NSA.  Zij bezorgde ons een kort verslag :

De NSA organiseerde haar jaarlijks congres dit jaar in Dallas, Texas van woensdag 5 tot en met zaterdag 8 juli in het Fairmont hotel.  Bovendien werd dit jaar het 40-jarig bestaan gevierd van de NSA (National Stuttering Association).  Er waren een 700-tal deelnemers uit alle uithoeken van de VS, alsook de Deense, Israëlische en Belgische stottervereniging waren via mij vertegenwoordigd.

Er waren workshops voor jonge kinderen en hun ouders, voor tieners, voor jong volwassenen, voor volwassenen en voor logopedisten  en er was speciale aandacht voor “first-timers”, die de eerste dag verwelkomd werden met een lunch en een aparte workshop.

Ik maakte kennis met 2 stottertherapieën : 1. The Taiko Stuttering Project, waarbij door te drummen een intern ritme wordt gecreëerd om vloeiendheid in het spreken te handhaven. 2. The Valsalva Stuttering Therapie onder het motto : “letting words flow on the music of your voice” kwam me heel bekend voor, dit lijkt wel heel sterk op BLS therapie en Hausdörfer therapie.

Voor het eerst werd er een talentenshow georganiseerd met zang, dans, rap en toneel, een jury en prijzen.  Deze show duurde 2,5u en was een groot succes.

“NSA-fit” organiseerde vroeg in de ochtend een fitness-sessie en een wandelsessie, dan was het nog zo warm niet.  Zo heb ik 3 ochtenden gewandeld in het centrum van Dallas om de mooie architectuur te bezichtigen en de site te bezoeken waar in 1963 president Kennedy werd vermoord.

De zaterdagavond werd het congres afgesloten met een sluiting-ceremonie, waarbij er werd teruggekeken naar de ervaringen van de voorbije 4 dagen en met een fotoreportage op groot scherm van de mooie momenten, en om 19u een receptie, gevolgd door een banket en een live-veiling met veel ambiance. Iedereen was in zwart-wit-rood outfit.  Na het banket was er dans met een DJ.  De muziek stopte stipt om 12u, tijd om afscheid te nemen van nieuwe vrienden en oud bekenden want de meesten keerden ’s anderendaags huiswaarts.

Alles over dit congres kan online gezien worden op www.westutter.org  Volgend jaar gaat het congres van de NSA door in Chicago. Het volgend Wereldcongres, dat om de 3 jaar wordt georganiseerd, gaat door in de zomer van 2019 in IJsland.  Details zullen gepubliceerd worden op www.isastutter.org

Voor mij zijn buitenlandse congressen “life-changing”, een aanrader dus !

Verslag door : Martine De Vloed

Wie gaat graag mee naar het volgende Wereldcongres stotteren Ijsland in 2019 ??  Mogelijks organiseren we een trip met vzw BeSt.

 

 

 

 

 

Comments ( 1 )

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2015 realisatie KMOwebdiensten.be