Kamp Waes: Ostheopathie kan stotteren niet verhelpen.

Ostheopathie kan stotteren NIET verhelpen.

Tijdens een aflevering in KAMP WAES heeft Zeger het over een verhaal van horen zeggen dat iemand plots door één sessie bij de osteopaat niet meer stottert… dat is natuurlijk een broodje aap verhaal dat vaak de ronde doet. Net zoals het verhaal dat een sessie bij een hypnotiseur, accupuncturist wonderen kan verrichten. 

Jammer genoeg zijn er charlatans die op de kap van de hopeloze stotterende mens beweren dat stotteren op één twee drie te “genezen” valt zegt Gert Reunes. En zolang die stotterende mens blijft geloven in een wonder zal die blijven stotteren.

Gert was de eerste logopedist/stottertherapeut in België die zelf meer dan 30 jaar stotterde. Maar met een veel genuanceerder maar doch duidelijk en hoopvol verhaal komt. Samen met zijn vrouw Caroline Moerenhout (logopediste/stottertherapeute) hebben zij een groepspraktijk in Gent die enkel stotterende mensen behandelt. Gert is tevens voorzitter van VZW BEST een vereniging die de afgelopen 25 jaar al meer dan 3000 stotterende mensen heeft geholpen dankzij de spreekweekenden.

Redactie: Valt stotteren nu te genezen of niet?

Gert: Stotteren is geen ziekte maar als mensen iets willen doen aan hun stotteren kunnen zij daadwerkelijk hun stotteren verminderen en zelfs sterk verminderen als er aan de juiste “knoppen” wordt gedraaid.

Jammer genoeg dankzij de éénzijdige stotteropleiding die logopedisten genoten werd de kern van het stotteren weinig of niet aangepakt. Hierdoor zijn er in België nog heel veel volwassen stotterende mensen die hun probleem misschien wel ooit eens aangepakt hebben maar geen blijvende verbetering hebben ervaren in hun leven.

Gert: De aanpak die moet gebeuren kan niet efficiënt genoeg gebeuren door de klassieke logopedische aanpak. Die aanpak is te éénzijdig en vaak niet voldoende gericht op spraakverbetering. Sommige stottertherapeuten zeggen aan kinderen dat ze hun hele leven zullen blijven stotteren. Dit is een zeer demotiverende en voorbarige uitspraak. Een recent onderzoek onder de Belgische stottertherapeuten laat zien dat de therapie aanpak zich vaak nog beperkt tot één methodiek terwijl in het buitenland meerdere programma’s voorhanden zijn. 

Redactie: Wat kan er dan wel gedaan worden aan stotteren?

Gert: Dat is een kwestie van tijd, de juiste methode, klik met de therapeut en motivatie. Door de recente besparingen in het aantal sessies voor stottertherapie is het praktisch onmogelijk om met dit aantal sessies volwassen stotterende mensen goed te behandelen. Vroeger had de stotterende mens 264 uur therapie die hij kon krijgen bij de mutualiteit nu is dat slechts nog 64 uur voor een volledig leven. Terwijl men weet dat kinderen vaak opnieuw beginnen stotteren als ze tiener of volwassen zijn.

De gemiddelde tijdsduur om een mens die stottert te behandelen bedraagt één à twee jaar therapie. Omdat zowel het motorische aspect als het psychologische aspect wordt aangepakt.

Redactie: Wat Zeger dus doet in Kamp Waes is puur psychologisch?

Gert: Ja maar dan natuurlijk in een zeer extreme vorm zoals we Zeger kennen. Het alles of niets verhaal. Niet iedereen moet in de media komen met een sticker op zijn hoofd met de mededeling “IK STOTTER” maar het kan natuurlijk ook wel extreem helpen om jezelf zo te outen. Hij volgde hier mijn raad dan ook op. WEES OPEN OVER JE STOTTEREN. Maar dat is soms de eerste fase die je moet bereiken met je cliënt om verder te gaan in vlot leren spreken.

Redactie: En wat dan met het motorische aspect aan stotteren?

Gert: We kunnen het spraakproces opnieuw een stuk herprogrammeren. Stotterende mensen hebben een timingsprobleem in hun spraak. Spraakgerichte oefeningen in combinatie met exposure en cognitieve therapie vormen de basis om de invloed van stotteren sterk te verminderen. 

Redactie: Toch zeggen er nog veel mensen dat Zeger wel erg stottert…

Gert: Vergeet niet dat Zeger bijna niet geslapen heeft tijdens KAMP WAES of misschien wel tijdens de observatie proef (lacht). Hij zal in de komende maanden nog heel wat progressie maken zoveel is zeker. Maar wat hij nu al laten zien heeft in KAMP WAES op het vlak van outing kan tellen.

Redactie: Gaat Zeger KAMP WAES overleven?

Gert: Kijken zou ik zeggen. Feit is dat stotterende mensen maar al te vaak beproevingen in hun leven hebben ondervonden in het van het kinds af aan moeten omgaan met hun stotteren, reacties van anderen, hun gevoelens en angsten hieromtrent.

Sommige mensen komen er juist sterker uit. Kamp Waes laat de talenten zien van Zeger. Vlaanderen leert stotteren kennen op een bemoedigende manier.

Door het leven gaan met stotteren kan leiden tot een ontwikkelen van bepaalde vaardigheden, kwaliteiten en talenten zoals Zeger laat zien met zijn humor, moed, doorzettingsvermogen en sociale skills.

Redactie: We kijken er naar uit!

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015 realisatie KMOwebdiensten.be