Rilatine helpt stotteren niet

De VUB komt terug met de resultaten van een onderzoek over het effect van Rilatine en stotteren. Een zoveelste kaakslag voor de echte onderzoekers en therapeuten on the field.

Gert Reunes spreekt hier uit persoonlijke titel dus niet als voorzitter van de vzw Best maar als stottertherapeut en ervaringsdeskundige.

 

Gert Reunes: Het feit dat de VUB terug een BELGA mededeling doet over een banaal onderzoekje over Rilatine zegt meer over de onderzoeker zelf dan over het onderzoek. Dat zal iedereen beamen die echt met stotteronderzoek bezig is.

Als stottertherapeut en ervaringsdeskundige vind ik het terug heel jammer dat men dergelijke nonsens-onderzoeken in het lang en breed in de gewone pers wil uitsmeren en promoten. De gevolgen zullen terug niet te overzien zijn. De stotterende man/kind in de straat zal experimenteren met een amfetamine. Bij zijn vorige passage in de pers over stotteren hebben 7 cliënten van ons centrum dit uitgeprobeerd zonder enig resultaat. Wel hadden ze een pak neveneffecten zoals droge mond, overgeven, hoge hartslag en zweten. Straks begint de ronde van Frankrijk met zijn strenge normen qua doping en hier gaan we terug even de populistische  toer opgaan en Rilatine promoten…???? Neen, ik begrijp Professor Devroey niet, misschien is hij mediageil… ik versta die man niet. Een onderzoeker is sereen in zijn onderzoek en gaat niet plat op de buik voor wat promo. Dat hij zijn artikel misschien niet kwijt kan in de professionele literatuur zou misschien een reden kunnen zijn om de gewone pers te bespelen. Maar nogmaals een onderzoek rond rilatine en stotteren heeft géén enkele zin. Omdat Rilatine geen product is voor de stotterende mens en zelfs niet voor mensen met ADHD. De tijd zal dat bewijzen. Je kon evengoed een glas bier of cocaïne laten innemen en dezelfde resultaten of zelfs betere bereikt hebben.

Die professor kent niks maar dan ook niks van stotteren en dat is doodjammer voor de man met een stotterprobleem. Laat daar geen twijfel over bestaan. Duizenden illusies zijn terug geboren.

Trouwens de resultaten die hij laat zien zijn absoluut niet spectaculair en met gewone logopedie kan je zelfs veel betere resultaten boeken. Dus Professor Devroey van de VUB… blijf met je pollen van het stotteren en zoek een andere doelgroep/stoornis om de naam van Rilatine te promoten. Stotteren is een complexe stoornis die zowel psychologisch als motorisch moet behandeld worden. Een pilletje helpt jammer genoeg echt niet.

 

 

Gert Reunes

stottertherapeut/logopedist en meer dan 48 jaar ervaringsdeskundige in stotteren.

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2015 realisatie KMOwebdiensten.be