Samenvatting NIEUWSBRIEF september 2017 vzw BEST

NIEUWSBRIEF vzw BeSt    –   Belangengroep Stotterende Mensen

Mensen die stotteren hebben komisch talent ! Save the date : zondagavond 22/10/2017 comedy avond naar aanleiding van Wereldstotterdag !

Wij nodigen vzw leden en sympathisanten en hun familie, partner enz. graag uit op een groots Comedy Event naar aanleiding van de Wereldstotterdag op zondagavond 22/10/17.  In het voorprogramma : mensen die stotteren die zich van humoristische zijde laten zien en in het na-programma : professionele humoristen zoals Raf Coppens en  Arnout Van den Bossche. Hou alvast de datum vrij en lees verder in de nieuwsbrief…

Spreekweekenden : Save the date …

Wil je graag intensief je spreken oefenen met andere mensen die stotteren ? Schrijf je dan in voor komende spreekweekenden in Laarne.

DATA :

  • 24 tot 26 november 2017
  • 9 tot 11 maart 2018
  • 6 tot 8 juli 2018

Tal van workshops staan op het programma : voorlezen, een discussiegroep, een quiz, spreken voor de groep, improvisatie – oefeningen en zoveel meer! Er zijn reeds mensen ingeschreven en we verwachten deze keer opnieuw een grote groep. Wacht dus niet te lang met inschrijven want de slaapkamers zullen snel bezet zijn.

Volledig spreekweekend (vrijdagavond met warme maaltijd tot zondag 16u): 105 euro leden*en 140 euro niet- leden – opgelet – indien Early Bird inschrijving : namelijk inschrijven 4 weken voor aanvang.  Bij late inschrijving : 10 euro duurder.

Formule  1 dag : workshops op zaterdag (2 maaltijden): 50 euro leden * / 55 euro niet –leden  (* Lidgeld is 25 euro per jaar). Er worden geen aanpaste weekendformules meer berekend wegens teveel werkbelasting. Indien je vroeger vertrekt, wordt dus geen aangepaste prijs voorzien. 

Men is pas ingeschreven als men heeft gestort op het rekeningnummer van BeSt:  BE05 786-5826493-75 en een telefonisch bericht of e-mailbericht naar Caroline.Moerenhout@telenet.be. Meer info (wegbeschrijving etc.) ontvang je, na inschrijving, via e-mail. Mogen wij vragen om de storting niet uit te stellen aangezien de vzw een voorschot moet betalen.

Spreekweekend voor jongeren 14-20 jaar

Bij voldoende inschrijvingen zal er opnieuw in november (24 tot 26) en/of maart – tegelijkertijd met het weekend van de volwassenen – ook een spreekweekend voor tieners/jonge adolescenten plaatsvinden. Inschrijvingsgegevens : idem hierboven.

Oproep workshopleiders en vrijwilligers voor spreekweekend

We zijn nog dringend op zoek naar enkele workshops en workshopleiders. Heb je een leuk idee of wil je graag als uitdaging de leiding nemen ? We zoeken ook mensen die op zondagmiddag op het weekend willen meehelpen met opruimen en afwassen. Heb jij een partner of familielid dat een handje wil meehelpen ? Laat het ons weten.

Wereldstotterdag 2017 : zondagavond 22 oktober : comedy event !

 

Op zondagavond 22 oktober, op Wereldstotterdag, organiseert vzw BeSt,  in een prachtige nieuwe zaal in cultuurcentrum ZEBRASTRAAT  te Gent, een uniek Comedy Event.

 

Voor mensen die stotteren is het brengen van een mop of een humoristische anekdote doorgaans niet zo makkelijk.  Bovendien zijn er nog vaak mensen die stotteren die nog steeds uitgelachen worden met hun beperking.

Daarom het idee van een comedy avond door en voor mensen die stotteren met humor aan hun zijde ! Een krachtig signaal dat stotteren nog meer uit de taboesfeer kan halen.

 

De comedy avond zou een voorprogramma bevatten met jongeren en volwassenen die stotteren die moppen/comedy brengen.  Het programma daarna is een line-up van enkele professionele stand-up comedians. Raf Coppens en Arnout Van den Bossche (‘De relatiefluisteraar’) hebben reeds bevestigd. Momenteel onderhandelen we nog met Gunther Lamoot en Philippe Geubels.

 

In 2014 werd reeds de basis gelegd van ons opkomend comedy event :

https://famous.prezly.com/famous-laat-mensen-die-stotteren-hun-beste-grap-bovenhalen-voor-wereldstotterdag

 

Laat jij graag jouw komisch talent zien ? Laat het ons weten…

We zijn ook nog op zoek naar mensen die de avond zelf logistiek steun willen leveren (kaartjes knippen, gasten ontvangen, zaal opruimen achteraf…). Kleine beloning is voorzien.

 

PRAKTISCH:

U ontvangt nog een specifieke mail ter uitnodiging van dit EVENT met inschrijfstrook en meer praktische details.

Datum : 22/10/2017 –  17.30u tot 19.45u (onder voorbehoud)

Locatie : Cultureel Centrum Zebrastraat in Gent

Prijs : beperkt(logistieke steun) ; korting voor vzw leden en sympathisanten !
Spreekgroep Regio Antwerpen/Lier :

De spreekgroep Lier gaat opnieuw maandelijks door op zondagochtend (meestal de eerste zondag van de maand) in de Brasserie ZUSTER AGNES aan de SCHAPENKOPPENSTRAAT 16, zaaltje tweede verdieping. Volg best de Facebookpagina van vzw BeSt voor data en mogelijke wijzingen. Parkeermogelijkheid aan het Zimmerplein. Maar je kan ook parkeren op de parking van de Aldi of de grote parking aan CC De Mol. De brasserie is op loopafstand van het station Lier.

Interesse ? Neem contact op met Katrien Van Rompaey : k_van_rompaey@hotmail.com of Eddy Vanderkruys : 0473/741235

Spreekgroep Regio West-Vlaanderen :

De oprichting van de West-Vlaamse BLS spreekgroep is een feit! Vier leden hebben hun schouders onder dit project gezet: José, Kenny, Jolien en Frederik. De eerste bijeenkomst was op 24 februari en kon rekenen op een goede opkomst.

Het programma van de groep zal grotendeels door de deelnemers zelf worden bepaald. Naast spreken over onze stotterervaringen, zullen we vooral samen gezellig oefenen: basisoefeningen, voorleesoefeningen, spontaan vertellen, kringgesprekken, …
Wil jij graag jouw BLS, spreektechnische reflexen, spreekvaardigheid in en voor een groep warm houden en jezelf positieve attitudes omtrent het stotteren aanleren?

Locatie wisselt tussen Roeselare en Diksmuide. Roeselare : Café Barlaban, Sint- Hubrechtsstraat 24  (www.barlaban.be). Diksmuide : De Cirkel, Stationsstraat 26

Inschrijven: Graag jouw aanwezigheid bevestigen via het Facebook-evenement (of een mailtje naar José) zodat we de activiteiten aan het aantal deelnemers kunnen aanpassen. Voor meer info:  mail José (spetebroodt@gmail.com).

Spreekgroep Regio Gent : opnieuw maandelijkse oefenbijeenkomsten op donderdag; specifiek voor studenten maar eigenlijk ook iedereen welkom !

 

Sinds twee jaar is er een oefengroep voor studenten in regio Gent. Er is een speciale facebookpagina opgericht waarop alle data en activiteiten worden bekend gemaakt.

Nina en Simon nemen de organisatie van de oefenactiviteiten op zich en worden ondersteund door vzw BeST.  Er worden tal van spreekoefeningen voorzien, discussie – activiteiten en uiteraard daarna afzakken naar de lounge-bar of een gezellig cafeetje …

 

Ben je nog niet toegevoegd aan deze groep op facebook ? Contacteer Nina op ninamolleman@hotmail.com

 

De groep gaat meestal door op de eerste donderdag van de maand in een zaaltje in cultuurcentrum Zebrastraat in het centrum van Gent. Ook “Young professionals” (student af) zijn welkom ! Dit zijn alvast de data die je mag noteren in je agenda : : 5 oktober, 16 november (onder voorbehoud), 7 december,1 maart, 29 maart, 3 mei.

 

Europese week voor jongeren die stotteren – zomer 2018

 

Deze zomer nam Lukas (19) van vzw BeSt deel aan het Europees weekend. Hij vond het een fantastische ervaring. Een oefening van zowel de Engelse taal als het spreken in groep en aan een beperkte prijs : met subsidie vanuit Europa slechts 200 euro voor 10 dagen verblijf. Hij heeft tal van leuke mensen die stotteren uit diverse landen ontmoet en zal mensen in Finland gaan opzoeken binnenkort. Wellicht zal er opnieuw een week georganiseerd worden in de zomer van 2018.  We houden jullie op de hoogte !

 

‘Natural creativity’ is een internationale uitwisseling voor jongeren die stotteren die deze zomer plaats vond onder de prachtige Italiaanse zon. De uitwisseling stond deze keer in het teken van het ontdekken van je creativiteit, zelfexpressie en natuurcoaching en was bedoeld voor mensen die stotteren tussen 20 tot 30 jaar (1 tot en met 9 juli). Het vond plaats op een prachtig arboretum in San Giovanni in Noord-Italië (http://salvaj.org/location/). Het evenement werd georganiseerd in samenwerking met de stotterverenigingen van Italië, Finland, Zweden, Portugal, België en Nederland.

Meer informatie en aanmelden www.tinyurl.com/salvaj2017

Lukas ontmoette Rik die onderstaand verslag schreef over de Europese week :

https://www.stotteren.nl/in-de-media/columns/689-in-a-gentle-way-you-can-shake-the-world.html

 

Congres Amerikaanse Stottervereniging

 

Martine De Vloed bezocht het Congres van de NSA in Dallas. Je kan haar verslag lezen op onze website : http://www.stotteren.be/getuigenis-congres-dallas-door-martine-devloed/

 

 

Warme groeten en hopelijk tot gauw op één van de activiteiten !

 

 

Gert Reunes (voorzitter), Caroline Moerenhout en vzw BeSt Team

VZW BeSt (Belangenvereniging Stotterende mensen)

Ter Platen 84, 9000 Gent

Tel : 09/2232673 – Gsm : 0495/272673 of 0474/416555

Rekeningnummer vzw BeSt: BE05 786-5826493-75

www.stotteren.be en www.broddelen.be

 

NIEUWE BOEKEN OVER STOTTEREN EN BRODDELEN

Naar aanleiding van 20 jaar vzw BeSt – nog deze maand te bestellen op de site met 2 euro korting. Meer info en bestelling op www.stotteren.be en www.survivalgidsstotteren.be

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2015 realisatie KMOwebdiensten.be