Sophie Peeters schittert in Vandaag over een jaar!!!

Het nieuwe programma VANDAAG OVER EEN JAAR van Cath Luyten is op Eén van start gegaan. Met daarin de stotterende Sophie die een lief zoekt… en misschien wel jammer dat ze na één jaar met lege handen bij Cath Luyten stond???

“Niet getreurd” zegt Gert Reunes stottertherapeut op het centrum waar Sophie nu haar stotteren aanpakt.

Gert: “Wat Sophie liet zien moet een hart onder de riem zijn voor de 100.000 Belgische stotterende mensen. Van durf en flair gesproken! Sophie toonde dat je met stotteren wel degelijk een goede en sympathieke indruk kunt maken op TV kijkend Vlaanderen. En een lief vindt ze zeker.”

Gert die zelf ooit zwaar stotterde en als eerste ervaringsdeskundige logopedist werd in België kent het klappen van de zweep.

Gert: “Sophie komt van heel ver net zoals ik. Maar noeste trainingsarbeid en de juiste psychologische begeleiding maakte al een groot verschil voor haar dit dankzij het ganse  team logopedisten en de zelfhulpvereniging vzw Best. Nu durft ze te zijn wie ze is met haar stotteren en stopt ze zich niet meer weg zoals de voorbije 26 jaar. En ook nu wordt er verder aan haar vlotter spreken gewerkt ook al heeft ze een geweldige flair als ze stottert. De boodschap die ze uitstraalde was duidelijk. Kom uit je comfortzone en durf te zijn wie je bent ook al heb je af en toe een stotter. Dat is voor een stotterende mens niet zo evident. Stotteren is nog steeds een taboe in Vlaanderen en haar optreden is misschien ook wel een sollicitatie van deze stoornis naar het programma TABOE van Philippe Geubels…

Vzw Best samen met www.stotteren.be heeft al voor vele stotterende mensen het verschil gemaakt en ook nu weer krijgt de kijker een inkijk in de problematiek stotteren.

Gert: “Stotteren blijft een speciale stoornis die je niet zomaar kunt kaderen en plaatsen als je er niet dagelijks mee geconfronteerd wordt. Het is daarom juist zo goed dat Sophie openlijk durfde te stotteren en een tipje van de ijsberg liet zien wat het is om op te groeien met stotteren. Niet iedereen gaat enorm gebukt onder het stotteren maar toch zijn er heel wat mensen die zelfs zwaar psychisch lijden bij het alleen maar niet kunnen zeggen van hun naam. Je hebt dus verschillende gradaties in stotteren en dat weten vele mensen niet. 

Of stotteren te genezen valt?

Gert: “Stotteren is géén ziekte. Maar je kan er heel wat aan doen met de juiste logopedie en de zelfhulpondersteuning van vzw Best. Wij hebben al honderden mensen geholpen die dachten nooit hun droomjob te kunnen beoefenen. Piloten, advocaten, leraars, dokters kortom gans de maatschappelijke ladder zit bij ons in vzw Best. Het wil alleen maar zeggen dat je alles kan worden wat je maar wilt zelfs… logopedist.

 

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015 realisatie KMOwebdiensten.be