BLS therapie

De BLS-therapie (BLS staat voor Bewust Leren Spreken) werd ontwikkeld door Gert Reunes die zelf meer dan 35 jaar stotterde en wordt gegeven in zijn groepspraktijk BVBA Algemene Aanpak Stotteren (AAS) te Gent. Na jarenlang zelf te hebben gestotterd en talrijke goede en slechte therapieën te hebben gevolgd, heeft hij met behulp van zijn ervaringen, gedrevenheid en enthousiasme deze stottertherapie ontwikkeld. De therapie combineert zijn eigen ervaringen en die van honderden lotgenoten met een mix van alle goede elementen uit verschillende andere therapieën.

Het uitgangspunt van deze therapie is dat de oorzaak van stotteren ligt in een “coördinatie-timings-stoornis” in de hersenen waardoor spreken, een ingewikkeld systeem dat moet worden aangestuurd door honderden spiertjes, niet vloeiend verloopt.  Tijdens de therapie wordt een spreektechniek aangeleerd die natuurlijk klinkt en automatisch verloopt. Hiervoor worden tal van oefeningen uitgevoerd. Met andere woorden: men herschrijft het sturingsprogramma van de mens die stottert. Door deze spreektechniek veelvuldig te oefenen in makkelijke en stap voor stap moeilijkere spreeksituaties zullen het controlegevoel en de hersencoördinatie van de spreker er op vooruitgaan en zal het vertrouwen groeien, zodat hij/zij vrij wordt van zijn/haar stotteren en meer stottervrij en natuurlijker zal leren spreken. Deze therapie is een combinatie van Fluency Shaping & Stuttering modification Therapieën en is wetenschappelijk onderbouwd.

De opbouw van de therapie wordt op maat gemaakt en met behulp van een behandelingsplan  gestructureerd aangeboden. Naast de individuele therapie (client versus therapeut) kan men ook bijkomende ondersteuning krijgen bij de vzw BeSt die spreekavonden, spreekweekends, citytrips, infoavonden etc. organiseert. Met deze ondersteuning worden de sociale vaardigheden nog extra geoefend. Op deze activiteiten zijn telkens professionele therapeuten aanwezig die gratis (!) en met vol engagement meewerken. Tijdens deze activiteiten kan men zijn spreektechnieken verder vervolmaken, waarbij alle deelnemers worden gemotiveerd en aangemoedigd om de therapie succesvol te beëindigen.

“Stottervrij leren spreken” en “vrij zijn van je stotterprobleem” zijn mogelijk en kan door deze therapie bewerkstelligd worden! Tal van therapeuten bootsten zijn therapie na omdat het effect zo spectaculair is.

Wilt u meer weten over deze vernieuwende aanpak om het stotteren tegen te gaan? Maak dan een afspraak voor verdere informatie. Zie Contact.

© 2015 realisatie KMOwebdiensten.be