Veel mensen die stotteren, willen er niets over lezen – zij vinden het te confronterend. Bijgevolg hebben ze weinig kennis over stotteren. Hoe meer je er echter over weet en je de complexiteit ervan begrijpt, hoe beter je het kunt plaatsen en ermee kunt omgaan.
Uit wetenschappelijke literatuur en uit onze eigen praktijkervaringen blijkt dat heel wat kinderen en volwassenen die stotteren een negatief zelfbeeld hebben. Wanneer zijzelf en hun omgeving, hun ouders en leerkrachten genuanceerde kennis en inzicht verkrijgen, zal stotteren opmerkelijk minder belemmerend optreden.
Kennis over stotteren leidt tot zelfinzicht, zelfcontrole en motivatie om vaardigheden aan te leren.

Stotteren heeft een grote impact op een mensenleven. De getuigenissen, interviews en statements in dit boek illustreren hoe stotteren dagdagelijks spreeksituaties beïnvloedt en een metgezel is doorheen het leven: op school, op de werkvloer, op een date, ... Ook bekende mensen zoals Arno Hintjens, Tom Helsen, Luckas Vander Taelen, Pascal Braeckman, Sanne Hans, Erben Wennemars komen aan het woord.De verhalen worden toegelicht met toegankelijke informatie en praktische adviezen. Zo is dit boek een bron van herkenning voor mensen die stotteren en een bron van inspiratie voor logopedisten (in spe), ouders, leerkrachten en iedereen die zich over stotteren wil informeren. Het 20-jarig bestaan van vzw BeSt in 2015 was de gelegenheid om met dit boek hulde te brengen aan alle mensen die een rol gespeeld hebben in de vzw en stotteren een plaats gegeven hebben in de samenleving. Voel je welkom bij vzw BeSt, je kan er komen eten, maar vooral 'komen spreken'!

M.A.M. Bomhof, neuroloog-psychiater

Caroline Moerenhout en Gert Reunes zijn mede-auteur van de 'Survivalgids voor stotteren en broddelen"
In dit deel van de uitgebreide reeks ‘Survivalgidsen’ wordt op een voor ouders, leraren, kinderen begrijpelijke wijze aandacht besteed aan stotteren en broddelen. Het lukt sommige kinderen en volwassenen niet om op bepaalde momenten bepaalde woorden of letters uit te spreken. Zij gaan spreeksituaties uit de weg of vermijden spreekkeuzes en gaan zich vaak steeds meer gespannen, droevig, boos voelen, zeker bij veel goedbedoelde adviezen uit de omgeving. Wanneer de druk om te praten minder groot is, bijvoorbeeld als iemand die stottert alleen is, lukt het spreken opeens veel beter. De auteur analyseert in dit rijke boek, legt uit, illustreert en biedt handreikingen – de toon is optimistisch en geeft inzicht in behandelmogelijkheden. De persoon die stottert (broddelt) krijgt zelf een hoge mate van regie en medeverantwoordelijkheid in de behandelaanpak. Informatie (ook voor ouders en leerkrachten) met checklijstjes, reflectieopdrachten, oefenspelletjes, wist-je-dats en ervaringen van kinderen. Overzichtelijke lay-out in zwart-wit met een oranje steunkleur voor de tussenkopjes (welkom tussen de vrij uitgebreide tekst) en enkele illustraties. Vlot geschreven, samengesteld in samenwerking met erkende specialisten. Aanrader voor school en thuis. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Recensie door Mart Seerden © NBD Biblion

Het boek SPREKEN IS GOUD (autobiografie van Gert Reunes) kan je gratis DOWNLOADEN.
Bestand Downloaden

Het boek ALS SPREKEN MOEILIJK IS. Gratis te downloaden.
Bestand Downloaden