Laatste Nieuws:Open brief aan Maggie De Block en de Vlaamse vereniging van logopedisten.


Nieuw: Tele-logopedie: een belangrijke innovatie ten tijde van de coronacrisis.

Tele-logopedie behelst logopedie via wifi of 4G.

Logopedie kan gegeven en gevolgd worden via Skype, WhatsApp, Messenger, via gsm of via de vaste lijn van de klassieke telefoon naar een gsm of naar een andere vaste lijn.

De huidige lockdown heeft nadelen voor mensen die stotteren en hun therapeuten, het live-contact ontbreekt, maar bekijken we ook de voordelen van tele-logopedie nu:

 • Logopedisten kunnen een onderdeel worden van een routine en houvast voor kinderen.
 • Cliënten kunnen met hun angsten terecht bij hun logopedist.
 • Logopedisten kunnen hun cliënten moed geven. 
 • Logopedisten kunnen detecteren wanneer jongeren het heel moeilijk hebben.
 • Logopedisten kunnen nogmaals de richtlijnen doorgeven i.v.m. hygiëne, samenscholingsverbod etc.
 • Logopedisten kunnen de druk op ouders tijdelijk wegnemen door een uur met de kinderen of jongeren te praten, te oefenen, naar hen te luisteren.
 • Telefoneren of video-chatten is een belangrijke oefening om zich goed te voelen, om in moeilijke tijden een gevoel van vertrouwen te waarborgen. 

Ook na de coronacrisis biedt telefoneren of video-chatten voor de stotterende mens andere voordelen: 

 • economische voordelen:
 • minder verplaatsingen voor de cliënt naar de logopedie-praktijk.
 • minder verplaatsingen voor de logopedist naar de cliënt.
 • en voordelen voor het klimaat:
 • minder milieuvervuiling door minder verplaatsingen

Indien de lockdown ook na 5 april van kracht blijft, is tele-logopedie van niet te onderschatten belang voor de geestelijke gezondheid van kinderen, jongeren en hun ouders.

Tot vandaag, 21 maart 2020, bestaat daar nog geen wettelijk kader voor en de coronacrisis toont de noodwendigheid van wettelijk gefundeerde overeenkomsten. 

Wij zijn daarom vragende partij en dringen erop aan dat de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten druk zet op de beleidsvoerders om voor tele-logopedie een wettelijk kader te voorzien. 


Gert Reunes

Voorzitter vzw Belangengroep stotterende mensenZeger een zege voor de stotterende mens en hun luisteraars.


Kamp Waes heeft de afgelopen weken gemiddeld 1,5 miljoen kijkers gehaald. En één van de deelnemers werd de chouchou van TV kijkend Vlaanderen door te zijn wie hij is. Zeger stottert en dat liet hij ook zonder schroom zien. De discussie, of Zeger nu best in therapie kon gaan of hij moest blijven stotteren voor zijn 100.000 lotgenoten in België werd niet alleen door professionelen maar ook door vele lotgenoten gevoerd.


Zou een stottervrije Zeger nog steeds een voorbeeld zijn voor zijn lotgenoten of is een stotterende Zeger, die vrij is van zijn stotterprobleem, de juiste man op de juiste plaats voor stotterend Vlaanderen?


Feit is dat durven stotteren op TV een mijlpaal is in TV-land voor de stotterende mens maar ook voor vloeiend sprekend Vlaanderen. Zolang we stotteren blijven zien als een handicap en niet als een diversiteit van de mens dan wordt het geen win win situatie voor de mens die stottert en zijn luisteraar. Wij moeten streven naar een ‘recht op stotteren’ waarbij de luisteraar het geduld heeft om te luisteren. Dat wil niet zeggen dat de mens die stottert niet meer MAG werken aan zijn stotteren maar dat hij vanuit een ander perspectief (zichzelf aanvaardend) ongedwongen kan zijn wie hij is en mag worden wie hij wil zijn… stotterend of vlot sprekend.

Dat Kamp Waes een nieuwe BV heeft voortgebracht hoeft geen betoog. Het feit dat die BV ook stottert maakt het voor onze vzw BeSt best wel interessant om Zeger als ambassadeur te maken. Dit om onze gestolen therapie uren terug te eisen van de mensen die hiervoor verantwoordelijk waren. Ten gepaste tijden zullen we een nooit gezien actie voeren om dit aan te kaarten en recht te zetten. 
​​​​​​​Debbie Verstraeten uit Kamp Waes en Pascal Braeckman (klankman van Tom Waes) worden de meter en de peter van kampzeger.be
Op 3 februari 2020 werd "Kamp Zeger" geboren. Op de JUNOBOAT te Gent kwamen Zeger & Gert  hun project voorstellen. Meter is Debbie (Kamp Waes) en peter is Pascal Braeckman (klankman van Tom Waes).Hun website www.kampzeger.be werd ook plechtig boven de dooopvont gehouden.
​​​​​​​

Thomas maakte voor de wereldstotterdag in 2019 zijn eigen T-Shirt. Respect voor deze openheid over zijn stotteren.

Thomas is een trouwe bezoeker van de spreekweekenden van vzw BeSt.


​​​​​​​

Al 15 jaar op rij wordt vzw BeSt uitgenodigd door de Hogeschool Gent om ervaringsverhalen van mensen die stotteren en broddelen te laten horen aan de laatstejaarsstudentes van de opleiding logopedie. Dit initiatief is bedoeld om studentes logopedie de kans te geven om niet alleen in de lessen te praten over stotteren maar ook te praten met mensen die stotteren en op die manier een unieke kans te krijgen om de mens die stottert beter te leren kennen en zijn of haar ervaringen beter te leren begrijpen. Wil je er graag deze uitdaging aangaan in mei 2020 ?  Laat het ons tijdig weten.


In 2019 werd onder andere een workshop meditatief boogschieten georganiseerd onder leiding van Lieven Ostyn. Leren focussen, richten op je doel en leren loslaten waren enkele begrippen die ervaren werden tijdens deze worskhop.

"De eigen energie op de juiste manier leren richten, zonder aarzeling, zonder onderbreking, een pijl die recht op het  doel afgaat en op een vriendelijke manier de roos treft. Een bruikbare analogie met het niet-meer-stotteren? In de meditatieve vorm van boogschieten is er geen oordeel, geen competitie maar wél een sterke verbondenheid met de andere schutters en is er tijd voor reflectie na ieder schot." (Lieven Ostyn)


Door besparingen sinds 2005 krijgen mensen die stotteren steeds minder uren therapie terugbetaald door het ziekenfonds. Ook is er maar éénmalig in het leven een terugbetaling voorzien terwijl in realiteit er vaak mensen zijn die meerdere malen nood hebben aan stottertherapie. Vooral bij scharniermomenten zoals overgang naar eerste leerjaar, eerste middelbaar of hoger onderwijs is er vaak opnieuw nood aan begeleiding. ​​​​​​​Vzw BeSt zal in de toekomst blijven actie voeren om de toegang tot therapie te verdedigen.


Onze spreekweekenden met tal van workshops in kleinere groepen zijn een must om zich over het stotteren te zetten en beter te leren spreken. Wil jij ook lid worden van onze vzw aarzel dan niet om dat te doen.